Waarom is het zo belangrijk dat er meer bekendheid komt met betrekking tot hooggevoeligheid? Omdat er nu op scholen kinderen zitten met een foute diagnose, bijvoorbeeld ADHD, ADD of ASS, terwijl ze hooggevoelig zijn. Zij krijgen op die manier niet de hulp die ze nodig hebben om tot bloei te komen tijdens de schoolperiode. Daarnaast hebben hooggevoelige kinderen vaak thuis en op school heel verschillend gedrag. School heeft vaak niet in de gaten dat introverte hooggevoelige kinderen thuis gedragsproblemen kunnen geven. Als de leerkracht in kan spelen op hooggevoelige leerlingen zijn er minder ‘explosies’ op school en thuis. Dit zorgt voor meer rust op school en thuis, maar vooral bij de hooggevoelige kinderen zelf wordt het rustig van binnen als iemand ze begrijpt. Deze kinderen komen door andere methodes voor sociaal emotionele ontwikkeling vaak niet in beeld. Toch zijn het er gemiddeld 5 in elke klas, die dus in veel gevallen niet de aansturing krijgen die ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren.

Niet alleen de hooggevoelige kinderen leren dankzij deze cursus beter omgaan met hun emoties, de hele klas van de leerkracht die op cursus zit, heeft er baat bij. Alle kinderen leren meer over hun emoties. In de praktijk blijken kinderen  waarbij ASS is gediagnostiseerd ook veel baat te hebben bij onze aanpak. Leerlingen krijgen door onze methode een deel van de verantwoordelijkheid voor het eigen emotioneel welbevinden in eigen hand. Ze ontdekken hoe ze zelf beter om kunnen gaan met hun emotionele reacties. De leerkracht gaat de verantwoordelijkheid dus delen met de kinderen.

Bij de cursus hoort een cursusboek voor de leerkracht en leerlingenboekjes voor alle leerlingen in hun klas. Dit leerlingenboekje heeft inmiddels meermalen zijn dienst bewezen in 10 minuten gesprekken met ouders. Door onze methode wordt het makkelijker om gericht informatie uit te wisselen.

Vanaf najaar 2017 wordt de cursus gegeven over hooggevoelige kinderen in het basisonderwijs, speciaal voor leerkrachten en intern begeleiders.

Inhoud van de cursus:

  1. Hoe herken je hooggevoelige kinderen (verschil met ADHD, ADD, ASS)
  2. Gedrag en de behoefte achter het gedrag
  3. In gesprek met de leerling
  4. In gesprek met ouders (driehoek kind, school, ouders)
  5. Talenten benutten.

De cursus beslaat 5 dagdelen van 2  uur. Tussen twee cursusdagen zitten 14 dagen om de opdrachten, die bij de cursus horen, uit te voeren. Aan het einde van de cursus ben je als leerkracht handelingsbekwaam ten opzichte van hooggevoelige leerlingen en is de methode geïmplementeerd . In de eerste twee cursusdagen staat kennis centraal. De laatste twee cursusdagen gaat het vooral over de praktijk en het delen van ervaringen uit de praktijk.

Materiaal bij de cursus:

–              Cursusboek ( 100 pag)
–              Leerlingenboekjes voor de hele klas (16 pag)
–              Cirkels voor de leerlingen in de klas
–              1 grote cirkel voor de leerkracht
–              Bijlages van werkbladen

Cursusleiders:

–              Jannie Douma, psychosociaal therapeut bij SEEDYK, eerder docent.
–              Joke Talsma, coach bij DYSELS.  Tevens is ze IB-er.

Deze cursus kan bij SEEDYK georganiseerd worden. In overleg kan de cursus ook op locatie gegeven worden.

Kosten: €390,00 inclusief materiaal, exclusief BTW