Ongeveer 20% van de mensen is hoog gevoelig, dit is géén psychische aandoening, je hebt het van je vader en/of je moeder geërfd. Hooggevoelig zijn wordt met de genen doorgegeven. Als je hoog gevoelig bent reageer je heftiger op bijvoorbeeld sfeer, verdriet, pijn. Doordat jij zoveel prikkels binnen krijgt raak je sneller vermoeid, slaap je slechter, heb je soms extreem of onverklaarbaar gedrag. Dit kan je het gevoel geven dat andere mensen veel meer aan kunnen.
Als je niks tot weinig weet over wat hooggevoelig zijn inhoudt, dan ervaren mensen het vaak als lastig dat ze zo gevoelig zijn. Door via een cursus je eigen gebruiksaanwijzing te leren kennen, komen de kwaliteiten van het hooggevoelig zijn in een positief licht te staan. Het is je kracht als je aanvoelt wat een ander voelt.
Het vraagt ook om bewust af te grenzen zodat niet alle prikkels meer binnenkomen, dit bespaart je veel energie. Als je je bewust bent van je grenzen kun je er ook rekening mee houden en kom je steeds meer in balans. Het vraagt een leven lang aandacht hoe je met je grens omgaat en het is ook een leven wat veel voldoening geeft.